Typisch voor de Spaarndammerbuurt: De hofjes en de plantsoenen die er te vinden zijn

5x bijzonder: De buurt

De Verbinding ligt midden in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West. Een plek met bijzondere architectuur, dichtbij het binnenstad en het Westerpark om de hoek. We zetten de vijf bijzonderheden van deze roemrijke buurt voor je op een rij:

hoef

1. SPAARNDAMMERSTRAAT

De Spaarndammerstraat is echt een leuke straat met een goede mix van prettige winkels. Je vindt er supermarkten zoals Jumbo en Marqt, speciaalzaken, een groenteboer en je kunt terecht in één van de vele (eet)cafés, koffietentjes of restaurants. Van BAUT tot Café de Walvis of van Pizzabakkers tot een veganistisch restaurant. Je vindt het allemaal in de 700 meter lange Spaarndammerstraat. Ook prettig: sinds de opening van de Spaarndammertunnel is de straat qua verkeer een stuk rustiger geworden!

 

spaarndammerbuurt-2

2. WESTERPARK

Op loopafstand van De Verbinding ligt één van de mooiste parken van Amsterdam; het Westerpark. Er is altijd iets te beleven. Van culinaire evenementen zoals rollende keukens, verschillende festivals en buitenactiviteiten. Je kunt er heerlijk hardlopen, wandelen, relaxen, picknicken of een broodje eten bij één van de vele lunchtentjes en restaurants in de Westergasfabriek. Er zijn redenen genoeg om een middag of avond door te brengen in het Westerpark

spaarndammerbuurt-12

spaarndammerbuurt-9

De Westergasfabriek is een cultuurcomplex waar je het hele jaar, maar vooral in de zomermaanden, regelmatig festivals en markten vindt. Het pand is opgevuld met unieke restaurants, café’s, en culturele activiteiten. Overdag kun je bijvoorbeeld fantastisch ontbijten of lunchen bij De Bakkerswinkel.

spaarndammerbuurt-5

spaarndammerbuurt-6

 

3. AMSTERDAMSE SCHOOL & PLANTSOENEN

De Spaarndammerbuurt wordt ook wel de Rembrandt van de architectuur genoemd. Een wandeling door de buurt brengt je langs prachtige gebouwen en hofjes in de stijl van de Amsterdamse School. Deze stijl onderscheidt zich door het gebruik van veel baksteen, decoratief metselwerk, gevels met versieringen en details van smeedijzer. De bouwstijl komt voort uit het expressionisme en leent esthetische elementen van jugendstil (art nouveau) en art deco. Je woont straks om de hoek bij misschien wel ‘s werelds bekendste bouwwerk uit de periode van de Amsterdamse School: Het Schip.

spaarndammerbuurt-7

Typisch voor de Spaarndammerbuurt zijn ook de hofjes en de plantsoenen die er te vinden zijn. Letterlijk om de hoek van De Verbinding ligt het Spaarndammerplantsoen. Een heerlijke, rustige plek voor kinderen met veel bomen. Deze bomen zijn van onschatbare waarde voor de buurt. Iets verderop is begin van dit jaar het Domela Nieuwenhuisplantsoen opnieuw ingericht tot ‘groene huiskamer’ van de Spaarndammerbuurt. Bij De Verbinding zetten we deze groene huiskamers door. De gemeenschappelijke tuinen en het binnenhof van De Verbinding zijn geheel in stijl van het groen in de buurt ontworpen door een landschapsarchitect.

spaarndammerbuurt-8

spaarndammerbuurt-9

 

4. BROUWERIJ DE PRAEL & CAFÉ PONTSTEIGER

“Mensen & bier, een perfecte combinatie”; wat ons betreft een prima omschrijving van deze fijne bierbrouwerij en tevens proeflokaal. De Prael ligt aan de Nieuwe Hemweg, op vier minuten fietsen van De Verbinding. Het thuisgevoel van De Prael in de binnenstad is meegenomen naar de rand van de Spaarndammerbuurt en bouwt daarmee voort op zijn betrokkenheid bij duurzaamheid, maatschappij en bier van hoge kwaliteit. De brouwerij, met medewerkers die op afstand staan van de arbeidsmarkt, heeft ook een menukaart met klassieke Hollandse snacks, salades en steaks. En natuurlijk niet te vergeten: échte Amsterdamse biertjes!

spaarndammerbuurt-10

Het 90 meter hoge gebouw ‘Pontsteiger’ in de Houthavens is het nieuwe ijkpunt aan de oevers van het IJ. Met de opening van de Pontsteiger zijn er diverse functies en horecagelegenheden toegevoegd aan dit stadsdeel, waaronder Café Pontsteiger. Het is een buurtcafé dat alles in huis heeft om een dag te vertoeven, te dineren of on the go mee te nemen. Hoge plafonds en oneindige ramen met een weerzinwekkend uitzicht over het IJ maakt Café Pontsteiger een inspirerende plek. En dat op slechts 5 minuten fietsen afstand!

spaarndammerbuurt-11

 

5. BREDIUSBAD

In de zomer op zoek naar wat verkoeling? Zwembad Brediusbad is een verwarmd openluchtzwembad en zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Het buitenbad ligt in een rustige en groene omgeving aan de Spaarndammerdijk aan de rand van de Spaarndammerbuurt. Op het gazon staat een gezellige horecakiosk met een terrasje. Aan de picknicktafels op het gazon kun je gezellig met vrienden afspreken. Het buitenbad is in de zomermaanden geopend.

spaarndammerbuurt-12