Met het wereldberoemde Schip en Spaarndammerplantsoen op loopafstand, ademt deze plek de Amsterdamse School. De bijzondere stijl, kenmerkend voor het begin van de vorige eeuw, was baanbrekend in zijn tijd wat betreft uitstraling en ruimtecreatie voor ruimte en groen.

De Verbinding

Wat maakt De Verbinding nu zo bijzonder?

Het ontwerp van De Verbinding is, hoe kan het ook anders, geïnspireerd op de Amsterdamse School architectuur. De rijke detaillering van deze gebouwen zie je alom terug in de Spaarndammerbuurt. Daarnaast vormen ook de vele hofjes en informele voetgangerszones in de buurt een bron van inspiratie voor het ontwerp. Architecten Marcel Lok (ML_A) en Mike Korth (korth tielens architecten) hebben het plan ontworpen. Martijn Sandberg, beeldend kunstenaar, is ook betrokken bij het project en creëerde een kunstwerk dat integraal onderdeel van het gebouw gaat vormen. We spraken hen over het bijzondere ontwerp, en vooral over de gezamenlijke ambitie om kwaliteit voor altijd te maken.

Tijdloos mooi

“Het gebouw moet over 10 jaar, of zelfs 100 jaar nog zo mooi zijn, misschien  zelfs nog mooier”, zo omschrijft Marcel de ambitie. “Dit betekent dat we materialen kiezen die fraai verouderen, onderhoudsarm en zo tijdsbestendig zijn. Goede bakstenen en houtwerk bijvoorbeeld. We vonden twee typerende bakstenen in Duitsland en een glazuursteen in Limburg. De baksteen is zwaarder dan een gewone, gemaakt van stevige klei en voorzien van een groen geglazuurde laag.” Mike vult aan: “Het gebouw speelt op allerlei manieren in op de omgeving. Aan de straatzijde zie je de poorten, de welving van de gevel en het getrapte karakter, het trekt subtiel je aandacht. Eenmaal door de poort wordt je misschien zelfs even verblind door prachtig zonlicht, waarna opeens die groene glanzende baksteen je aandacht trekt. Je begrijpt, hier gaan we shinen. Er ontstaat een onverwachte parel, midden in de buurt.”

Martijn heeft een ontwerp gemaakt voor de drie poorten van het gebouw, een werk met een bijzonder reliëf dat zich via de wanden doorzet in de vloer naar het binnenhof. Voor het werk, een figuratie waarin baksteen een prominente rol speelt, haalde hij het DNA van de buurt op bij bewoners. Dit heeft Martijn vertaald in poëtische teksten die worden verwerkt in de vloer en tezamen met het baksteenreliëf in de drie poorten straks het werk maken. “Wie A zegt moet ook B zeggen. Zeg je Amsterdamse School, dan zeg je baksteen. Dit materiaal en waar het voor staat is zó belangrijk voor de buurt, dat we daar echt iets mee moeten doen. Het kunstwerk maakt verbinding tussen dat verleden en slaat een brug naar de toekomst.” Het plan van Martijn vormt een enorme uitdaging, zowel in ontwerp als in de uiteindelijke uitvoering. “Alles moet bij elkaar komen, van het rekenwerk om de beschikbare ruimte voor de figuratie te bepalen, tot de poëzie die de verschillende invloeden weerspiegelen.”

De architectenbureaus zijn momenteel druk doende met alle details uit te werken en te tekenen. Met deze tekeningen in de hand, wordt straks  gebouwd. Een team van 7-8 mensen werkt er momenteel fulltime aan. Geen hoekje is hetzelfde en elk detail is weer net anders.

De duurzaamheid van het gebouw is nadrukkelijk aanwezig: van collectieve ruimtes, de tuin, aandacht voor bomen, planten en dieren, elektrische deelauto’s tot warmte-koude opslag en rainproof opslagruimte voor regenwater. Dat laatste is juist in de stad een belangrijk punt: vaak kan het regenwater nauwelijks verwerkt worden door het riool, in dit plan is niet alleen opslagcapaciteit voor water gemaakt, maar is het juist ook de beplanting die hier op inspeelt en goed bij gedijt. “Als je goed kijkt straks, is er veel te ontdekken”, zo geeft Mike aan. “Juist al die duurzame maatregelen, ook de vele zonnepanelen die we aanbrengen, onttrekken we aan het zicht. Aan de buitenkant valt het niet op, het comfort en de kwaliteit is er zo des te meer”.

De buurt is sterk in beweging. Steeds meer opent het gebied zich naar het water, mede door de ontwikkeling van de Houthavens en de ondertunneling van de Tasmanstraat. De Spaarndammerstraat profiteert hiervan en krijgt steeds meer unieke winkels en horecagelegenheden. Ook Marcel noemt de ontwikkeling van de buurt. Hij woont er al vanaf de jaren negentig. “Juist de mix van bewoners is bijzonder. Oude en nieuwe bewoners leven hier naast elkaar. Deze combinatie is typerend voor de Spaarndammerbuurt en blijft ook telkens in tact. Dat maakt de buurt authentiek en bijzonder.”

 

Terug
De Verbinding

Schrijf je in en blijf op de hoogte.

Ik ben
Ik heb interesse in:
Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om je te informeren over De Verbinding.