Voor Paul Linse was het al vroeg duidelijk dat hij interieurontwerper zou worden. Als kind al schoof hij met meubels en creëerde zo telkens een nieuwe sfeer en interieur. Inmiddels heeft Paul met Studio Linse een internationaal en indrukwekkend portfolio opgebouwd: van het Rijksmuseum Café en sociëteit De Kring in Amsterdam, Eindhoven Airport tot the Royal Opera House in Londen.
De Verbinding

De kracht van het organiseren van ruimtes

In zijn studio in Amsterdam vat hij zijn missie kort en krachtig samen: “Mijn vak is het organiseren van ruimtes.” Voor De Verbinding tekende hij de lay-out van de woningen. Heldere plattegronden die iets ‘doen’ met het licht en de ruimte, plekken die uitnodigen tot wonen en leven.

“Het organiseren van ruimtes is iets heel anders dan een stofje of behangetje. Dat laatste vind ik juist heel persoonlijk, terwijl de organisatie van een ruimte gaat om het groeperen en bijeenbrengen van functies, rekening houdend met looproutes en hoe mensen bewegen. Ik wil een gebouw graag begrijpen in zijn essentie en uitstraling. Zo creëer je een interieur of plan waaraan alles klopt”, aldus Paul. Het resultaat van zijn plannen noemt hij ‘service’, ofwel het vermogen van een gebouw en haar interieur om iets voor je te betekenen of te doen zonder dat daar woorden voor nodig zijn. Hij werkt gevoelsmatig, houdt niet van doodlopende gangen en creëert daarmee een flow in zijn ruimtes.
“Soms zorgt het doorbreken van een muur voor net dat beetje lucht wat je nodig hebt. Vaker zijn er ook wel echt grotere ingrepen nodig om dit te bereiken.”

“Ik wil een gebouw graag begrijpen in zijn essentie en uitstraling. Zo creëer je een interieur of plan waaraan alles klopt”

De betekenis van interieur

Waar de jonge Paul zijn ouderlijk huis gebruikte als mock-up, werkt hij nu samen met een team van ontwerpers om op internationale schaal, uitnodigende gebouwen te creëren. Net terug van een bouwvergadering op Schiphol, neemt hij uitgebreid de tijd ons te ontvangen en stil te staan bij zijn drijfveren en visie. “Interieur heeft voor iedereen een andere betekenis. Ik wil graag een platform neerzetten: een visie of idee waar je mee aan de slag kan, iets wat verre van dwingend is, maar je inspireert om er je thuis van te maken. Dat is wat we voor dit project gedaan hebben. Bovendien is De Verbinding vanwege locatie en omvang wel echt speciaal: een monumentale Amsterdamse School omgeving, gecombineerd met de villa-achtige opzet. Dat zie je niet zo snel in het centrum van de stad. Bovendien is de buurt nog echt een buurt.”

Modern Amsterdams wonen

Paul werkte samen met Tinka Heinzel, senior designer bij Studio Linse. Tinka vertelt dat ze door de ogen van de beoogde bewoners is gaan kijken naar de plattegronden en zo tot voorstellen is gekomen. Doelgroepen die als gezin, stel of single hier gaan wonen en telkens net wat andere woonwensen en leef ritmes hebben. Haar ingrepen zijn ogenschijnlijk bescheiden, maar bieden des te meer comfort.  Ingenieuze indelingen en extraatjes zoals schuifdeuren, separate toiletten, walk in closets en goede doorkijkjes van binnen naar buiten. “Daarmee hebben we uitdrukking gegeven aan de moderne Amsterdamse woning. Vroeger met een voor- en achterkamer en een en suite, nu een ruime living met elegante schuifdeuren. De zichtlijn van voor naar achter is gebleven.”

“Appartement H1! Dat is mijn favoriet!”

Deze ruime opzet is volgens haar zo kenmerkend aan het plan. Alle woningen hebben een eigen buitenruimte en kennen vaak meerdere verdiepingen, juist daardoor is het geen gewoon appartementengebouw of bouwblok, maar echt een statig huis. Zowel Paul als Tinka zijn razend benieuwd wat de toekomstige bewoners overnemen en zullen doen met hun ideeën. Waar Paul het liefst die interieurs straks zou bewonderen, droomt Tinka over een eigen stekje in De Verbinding. “Appartement H1! Dat is mijn favoriet!”

 

Terug
De Verbinding

Schrijf je in en blijf op de hoogte.


Ik ben


Ik heb interesse in:
Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om je te informeren over De Verbinding.