"De pizza Campagnola is wel echt veruit de favoriet hier!"

Tussen pizza & prosecco

De Verbinding tussen pizza en prosecco? Makkelijk zat, die is te vinden bij de Pizzabakkers aan de Spaarndammerstraat 51. Deze hippe en vriendelijke zaak bakt pizza’s op authentieke wijze in de houtoven: krokant, dun en vol van smaak. De verse ingrediënten komen van ambachtelijke producenten, de worst en ham worden vers aangeleverd door verschillende Italiaanse familiebedrijven. Erbij een pretentieloos bubbeltje: prosecco. De Pizzabakkers combineren het allemaal moeiteloos.

hoef

EEN MIX VAN CULTUREN, MENSEN EN IDEEËN

We spreken af met mede-eigenaar Rachid van Holst, horecaondernemer van het eerste uur en al vanaf 2009 betrokken bij De Pizzabakkers. De zaak aan de Spaarndammerstraat opende in december 2016 haar deuren en is dus nu een ruim een jaar open.

“We kennen het DNA van de buurt”, vertelt Rachid. “We hebben ook een zaak in de Pijp en kennen natuurlijk de stad goed. Het mooie is dat we telkens inspelen op de omgeving, geen zaak is hetzelfde. De lokale verbinding is voor ons heel belangrijk.”

Spaarndammerstraat

WAT VALT JE OP AAN HET DNA VAN DE SPAARNDAMMERBUURT?

“Nou, de pizza Campagnola is wel echt veruit de favoriet hier!” lacht Rachid. “Een vegetarische pizza als hardloper, dat is bijzonder. En natuurlijk pizza Margherita en Salami voor de kinderen. En dit is niet alleen een indruk of gevoel, we checken dit soort dingen ook in het kassasysteem, zodat we weten wat mensen het lekkerst vinden.” De pizzeria trekt veel tweeverdieners en gezinnen, ook bewoners van de nieuwe woningen in de Houthavens en uit de Spaarndammerbuurt zelf. Maar ook mensen die al lang in de buurt wonen weten de zaak te vinden. De mix van culturen, mensen en ideeën is ‘het mooiste wat deze buurt te bieden heeft’, zo vindt Rachid.

Van Holst begon al op zijn zestiende in de horeca. Eerst in Rotterdam en na zijn studie Communicatiewetenschappen in Amsterdam, ging hij ook hier aan de slag. Kantoor en onderzoek bleken toch niet helemaal zijn ding. Samen met maatje Milo Beenhakker runt hij de Pizzabakkers Spaarndammer en samen zijn ze 24/7 in de weer. “Het is fijn iets samen op te zetten, samen te sparren en telkens een stap te zetten. Dat werkt erg goed tussen ons, maar die overtuiging –samenwerken- zetten we ook voort als we ergens een nieuwe zaak openen”, aldus Rachid.

pizzabakker

HOE BETROKKEN ZIJN JULLIE BIJ DE BUURT?

“Kijk, ik woon hier niet, maar inmiddels ken ik wel bijna alle ondernemers en veel bewoners. Daar kun je veel mee doen. Laatst nog: de opening van de tunnel hier achter, dan staan we daar ook met verse pizza’s. Dat vinden we niet alleen heel leuk, maar ook belangrijk om die betrokkenheid naar de buurt te tonen. En iedere maand verloten we een dinertje. Heel vaak wordt dat gewonnen door oudere buurtbewoners, die graag een avond langskomen en hechten aan de gezelligheid.” “Maar we doen meer”, zo vervolgt hij, “met de ondernemers hier in de straat zetten we evenementen op, zoals met Koningsdag, of de Run For Pizza & Prosecco in samenwerking met urban community Stadswild. Of de Vrijheidsmaaltijd, daar doen we ook aan mee.” Rachid somt moeiteloos vele initiatieven op waar De Pizzabakkers zich hard voor maakt. En dat beperkt zich niet tot alleen maar events. Hij wijst naar zijn buurman, Bar Mick aan de linkerkant en aan de overkant, café De Walvis. “Het wordt hier al een echt horecapleintje. Dus ruimtelijk zie ook wat gebeuren. Het werkt als je van een plek wat meer maakt, een beetje reuring brengt. De (buurt)burenborrel Westerpark is ook zoiets, dat juich ik van harte toe.”

Wonen in

Rachid van Holst (38). Foto René Koster

Tot slot is het aan ons om te vertellen over De Verbinding, het nieuwe woningbouwproject in de Spaarndammerbuurt. Rachid ziet veel kansen, niet alleen om samen te werken, maar ook voor de buurt zelf. “Milo en ik hebben de ambitie om hier, van deze locatie en dus de buurt, een ‘go to area’ te maken. Een plek waar je graag naar toe gaat, omdat het je wat te bieden heeft”.