"Een heel prettig buurtje met een echt eigen sfeertje"

Van kapel naar hotspot

We zijn getipt om langs te gaan bij de Spaarndammerstraat 460. Het markante gebouw presenteert zich nadrukkelijk aan de straat. Dit valt niet te missen.

hoef

Toen de Magdalenakerk in de buurt werd gesloopt, ging de parochie door aan de Spaarndammerstraat 460. De Magdalenakapel stamt uit 1968. Omdat het kerkbezoek steeds verder afnam werd het een dansschool. Inmiddels heeft zich weer een totaal andere bestemming zijn intrek genomen: ze noemen zichzelf een ‘moving circus’. Sinds eind januari is Amsterdams fenomeen BAUT hier gevestigd. BAUT brengt hoofden op hol en weet telkens vernieuwing te brengen, culinair of cultureel. Begonnen in het oude Parool gebouw in Oost is de pop-up nu, na vijf steeds grotere en gekkere locaties gevestigd in ‘west’. Ondanks de wisselende locaties, is de hippe stedelijke clientèle een vaste factor.

Vandaag wordt de bovenverdieping in gereedheid gebracht voor een mysterieus Valentijnsdiner, terwijl beneden de chefs voorbereidingen treffen voor een borrel voor een internationaal gezelschap. Aan de bar hebben we afgesproken met Betty van Steinvoorn. Deze vlotte Amsterdamse kent volgens ons alle hotspots op haar duimpje, we zijn benieuwd naar haar indrukken van de buurt.

Hoe goed ken je de Spaarndammerbuurt?

“Ik woon net aan ‘de andere kant’ in de Staatsliedenbuurt, maar wist al snel dat BAUT zich hier had gevestigd. Ik ken de Spaarndammerbuurt redelijk goed. Ik ren hier vaak doorheen tijdens m’n verplichte hardlooprondjes en in de zomer zit ik regelmatig iets verderop bij De Walvis op het terras. De Spaarndammerbuurt is een heel prettig buurtje met een echt eigen sfeertje. Mensen van allerlei pluimage tref je hier, een fijn mengelmoesje in een volksbuurtje waar nog plat Amsterdams gesproken wordt. En dat in combinatie met nieuwe hippe winkeltjes en restaurants. Daarnaast vind ik de hele omgeving hier in het Westelijk Havengebied fantastisch. Ook die nieuwe skyline aan het IJ met dat futuristische nieuwe appartementencomplex. De westelijke eilanden zijn m’n favoriet, nergens is het zo mooi als daar”, aldus Betty.

Kapel hotspot

Je bent thuis in de hotspot: Wat is de nieuwste hotspot eigenlijk?

“De Spaandammerbuurt heeft zoals gezegd een mengelmoes van hippe barretjes, restaurantjes en oude buurtcafés. Ik zou mezelf trouwens niet echt thuis in de hotspots willen noemen, maar ik weet dat BAUT zich niet zomaar ergens vestigt. Misschien is dat juist dé indicator voor een hotspot-buurt! Daarnaast vind ik De Walvis altijd een top-plek. En in de zomer kun je superlekker eten bij Pikoteo, heel fijn restaurant aan de Houtmankade met een lekker zonnig terras. De pizza Da Noi van De Pizzabakkers kan ik trouwens ook erg waarderen.”

Betty

WAT MAAKT TOCH DAT TYPISCHE AMSTERDAMSE SFEERTJE DENK JIJ?

“Het is een wereldstad, met het formaat van een dorp. Uniek. Het heeft de vibe en de rush en tegelijkertijd het dorpse gevoel. De combinatie van oude buurtwinkels, fijne terrasjes en de gemoedelijkheid, dat maakt deze buurt toegankelijk en nog steeds lekker Amsterdams. Er is zoveel diversiteit en culturen, een stad met een rijke geschiedenis die je letterlijk voelt als je door de stad fietst.” Betty omringt zich elke werkdag met die rijke geschiedenis van de stad wanneer zij in ’s Lands Zeemagazijn, ofwel Het Scheepvaartmuseum, aan de slag is. “Naast veel toeristen, zien we daar natuurlijk ook mensen terug die niet alleen gek van bootjes zijn, maar vooral ook snappen dat Nederland, en Amsterdam in het bijzonder, doorspekt is van ondernemerschap en nieuwsgierigheid. Dat zie je hier weer terug, niet in de laatste plaats omdat deze buurt natuurlijk ook veel met de scheepvaart van doen heeft gehad.”

 

Nu woon je aan ‘de andere kant’. Zou je hier heen willen verhuizen?

“Zeker! De Spaarndammerbuurt ligt echt super centraal en bestaat zoals gezegd uit een mooie mengelmoes van mensen. Het is ook nog niet compleet veryupt en dit hele westelijk havengebied is waar het gaat gebeuren de komende jaren. Get it while you can!”