Hier kunnen je kinderen onbezorgd buiten spelen...

DE VERBINDING: ONE OF A KIND

Hans van der Zant en Ashley van der Tol ontwikkelen het project De Verbinding, midden in de Spaarndammerbuurt. We troffen hen in Bar Bateau aan de Spaarndammerstraat. Hans en Ashley gaan overduidelijk voor het allerbeste resultaat in alles wat zij doen, of dat nu het ontwerp, de communicatie met de buurt en straks de bouw betreft. “Kwaliteit”, zo vat Hans het krachtig samen, dat is waar dit allemaal om gaat.

hoef

WAT MAAKT DE VERBINDING NU ZO BIJZONDER?

Ashley: “Hier kunnen je kinderen onbezorgd buiten spelen, zit je lekker in te genieten van de zon in je eigen tuin, kun je aan huis werken en pak je de deelauto naar een afspraak. De perfecte combinatie dus tussen gezinsleven, carrière en stedelijk leven. En dat allemaal in de binnenstad van Amsterdam. Wat wil je nog meer?” Hans vult aan: “De Verbinding is wat betreft architectuur geïnspireerd op de Amsterdamse School, tegelijkertijd is het hartstikke nieuw. Dus alle comfort door zonnepanelen, parkeergarage, de binnentuin en de ruimtelijke opzet van de woningen. Het is daarmee een eigentijdse vertaling van die iconische stijl.” Deze combinatie van rust, ruimte en stedelijkheid is in nieuwbouw nauwelijks te vinden in de binnenstad, dus daarmee erg bijzonder, aldus Hans en Ashley.

WAAR ZIT JULLIE PERSOONLIJKE VERBINDING MET HET PROJECT?

Hun drive is duidelijk te merken in het gesprek. Ze komen hier al een tijd, hebben samen het plan ontwikkeld en gaan nu de volgende fase in: naar realisatie en verkoop. Hans vertelt enthousiast over de ‘gebogen lijnen in de gevels’, de toegangspoort en het toegankelijke van het ontwerp. Hij spreekt met passie over de door hem zo geliefde Amsterdamse School architectuur. “We ronden het stratenpatroon af”, zo geeft hij aan. “Daarmee maken we dit stukje van de wijk weer helemaal af. In dialoog met de omwonenden zijn we gaan kijken hoe we het ontwerp optimaal kunnen realiseren. Daardoor hebben we goed gekeken naar de afstand van de nieuwbouw tot de omliggende woningen, we hebben bewust geen galerij aan de achterzijde gemaakt en de verlichting van de trappenhuizen is niet zichtbaar aan de buitenzijde. Zo houden we rekening met het feit dat we in een bestaand stukje stad bouwen. En dit project ook iets toevoegt voor de mensen die er nu om heen wonen. En niet onbelangrijk: de buurt heeft mee kunnen beslissen over de kleur- en steenkeuze van de gevels”.

Wonen tussen oud en nieuw

Ashley vervolgt: “Ook herplanten we bomen, waar het kan. Zo behouden we het karakter van de buurt. Het mooie aan het project vind ik zelf dat we een onontdekt stukje stad, want misschien moet je de Spaarndammerbuurt nu nog zo bekijken, echt van nieuw elan voorzien. Natuurlijk is de buurt erg in ontwikkeling, dat zie je hier in de Spaarndammerstraat en door de bouw van de Houthavens. Maar ik denk dat De Verbinding echt nog iets toevoegt wat er nog niet is. Zo past de stijl naadloos in de buurt, maar woon je wel in nieuwbouw. Ruim opgezet, comfortabel en fraai afgewerkt. De woningen zijn ‘one of a kind’. Hiervoor blijf je in de stad, ook als je een gezin hebt of gewoon behoefte aan meer ruimte en groen hebt. Misschien is dat wel wat mij het meest motiveert: de mensen voor wie we het doen.”

De Spaarndammerbuurt is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Nieuwe winkels en cafeetjes in de Spaarndammerstraat, de opkomst van de Houthavens. De buurt verandert zichtbaar. Toch is Ashley uitgesproken over de bijzonderheid van de buurt: “De combinatie van het echt Amsterdamse met die nieuwe invloeden is het meest verrassend. Kijk naar Zaanhof, ooit een voorbeeld voor architectuur en woningbouw. Of het Volkskoffiehuis hier iets verderop met juist Bagels&Baans er recht tegenover, deze buurt combineert oud en nieuw. Ons project maakt ook die combinatie van oude Amsterdamse stijlen en nieuw comfort”.

hans-ashley

Het project wordt nu voorbereid om de eerste fase van verkoop in te gaan. Hans vertelt terloops nog enkele aantrekkelijke details van het project: “In de parkeergarage komen, exclusief voor de bewoners en het project, twee BMW i3’s te staan. En we realiseren ook drie gemeenschappelijke ruimtes in de begane grond. Eén van die ruimtes staat ter beschikking aan de bewoners. Als verlengstuk van je eigen woning, perfect voor een verjaardag of buurtborrel”.

Buiten op het terras treffen we Flavio Pons. Nieuwsgierig vraagt hij waar we het over hebben, de flitsende camera’s trekken overduidelijk zijn aandacht. Flavio, een beeldend kunstenaar en model, kan zich helemaal voegen in de unieke aantrekkingskracht van de buurt. Binnenkort verhuist hij vanuit een ander deel van Amsterdam naar de Spaarndammerbuurt. “Het is echt de nieuwe Pijp. Vol met energie, er gebeurt hier heel veel!”

man-buurt